ponedjeljak, 29. kolovoza 2016.

Zamorac (guinea pig, morsko prase) je maleno preslatko radoznalo i veselo biće.

Zamorci su sisavci koji pripadaju obitelji glodavaca.
Vise na- www.animalandnature.com
 
Zamorac (guineapig, morsko prase) je maleno preslatko radoznalo i veselo biće. Može biti različitih boja (crna, sivkasta, bijela, smeđa) i različite dužine dlake (kratka, duga). Pripada porodici glodavaca. 
  
Ukoliko ste mislili da zamorci nisu životinjice koje bi mogli malo 'izdresirati' - prevarili ste se! Proces je vrlo jednostavan, ali zahtjeva malo više slobodnog vremena. Za početak, potrebno je steći povjerenje od svog zamorca. Izvadite ga iz kućice (prvi puta možda neće htjeti izaći pa ga pokušajte namamiti hranom ili ga oprezno rukom uhvatite za tijelo i izvucite) pridržite ga u rukama i počnite ga maziti. Važno je da vaš zamorac uživa u tome, ali ako mu smeta pokušajte ga staviti na neku mekanu površinu i onda ga s jednom rukom lagano gladite po tijelu. Zatim uzmite komad voća ili povrća te mu ga dajte iz svoje ruke proizvodeći nekakav zvuk ili dozivajući njegovo ime. Kada ga pojede, uzmite ga i vratite u kavez. Sutradan, na jedno mjesto u kavezu stavite mu hrane te počmite proizvoditi isti zvuk kao i prije. On će polagano izaći iz kućice, te će pretražiti kavez u potrazi za hranom. Nikako mu u međuvremenu nemojte izvaditi hranu, jer više neće imati povjerenja u vas! To je prvi korak u dresiranju - naučili ste ga znakovima kada dobiva hranu. 
Kada ga tek dobijete, vaš zamorčić zna obavljati nuždu u svakom kutu svog kaveza, pa tako i u svojoj kućici! On može i sam naučiti obavljati nuždu u jednom kutku vašeg kaveza, a ukoliko to želite ubrzati, posegnite za jednostavnim rješenjem- od generalnog čišćenja kaveza, dio na kojem želite da vaš zamorčić obavlja nuždu malo slabije properite, a ostale vrlo ja ko izribajte. Na taj će način zamorčić pomoću mirisa uspijeti raspoznati kutak u kojem će obavljati nuždu. Eto, već ste naučili dva korisna savjeta za pripitomljavanje i dresuru. Katkad svom zamorčiću dajte poslasticu, svakodnevno mu mijenjate vodu, izvedite ga van kaveza, igrajte se njim, pričajte s njim, osigurajte mu svakodnevno dostupno sijeno i vaš će zmorčić biti sretan.

Porijeklo
Zamorci su prvi put pripitomljeni na području Gvineje (odakle i ime guniea pig) radi mesa. U Europu je stigao u 16. stoljeću, a i tu je u početku služio isključivo za prehranu, posebno siromašnim slojevima, jer kao isključivi biljojed ima skromne potrebe po pitanju držanja i prehrane, a daje kvalitetne bjelančevine.
Danas u Boliviji, Peruu i Ekvadoru su sastavni dio nacionalne kuhinje.
Karakteristike
Odrasli zamorci su dugački do 40-ak centimetara i teški do jednog kilograma. Imaju okruglaste uši, valjkasti trup i kratke nožice po četiri prstića na prednjim nožicama i po tri na stražnjim nožicama slabije obraslom dlakom.
Pol
Ženke zamoraca spolno sazrijevaju u dobi od mjesec dana, a u toku jedne godine mogu imati tri legla.
Životni vijek
Životni vijek zamoraca je od pet do sedam godina.
Prehrana
Zamorac je vegetarijanac i jede gotovo sve vrste voća i povrća (ciklu, celer, mrkvu, papriku, krastavce, jagode, kruške, trešnje, jabuke, breskve, grožđe). Uz to mu se i daje gotova hrana namijenjena samo njima, te razni dodaci hrani. Također mora stalno imati sjena i svježe vode.
A kao najdraža hrana mu je svježa trava i radič.
Ne vole
Zamorci ne vole buku, galamu i viku…to ih jako smeta i predstavlja im određeni strah i stres.
Vole
Zamorci se obožavaju maziti i igrati sa svojim „prijateljima“ (drugim zamorcima ili nekim drugim životinjicama koje ih ne ugrožavaju, al je važno da ih poznaju), te se također obožavaju igrati sa svojim igračkama (skrivati se u kučici, sjenu…gurati lopticu…).
Svoju ljubav prema vlasniku iskazuju „lickanjem“ i umiljavanjem. A znaju biti i jako ljubomorni i duriti se. 
Zamorac je društvena životinjica koja voli dodir i maženje, jer se tako osjeća sigurno. Znatiželjni su, druželjubivi i komunikativni.Nemojte im to nikako uskratiti-neće biti sretni....
 
Zamorci su sisavci koji pripadaju obitelji glodavaca. Vrlo su drage male životinje, prava je rijetkost da ugrizu, te se smatraju odličnim kućnim ljubimcima za malu djecu. Za razliku od činčila i hrčaka, zamorci nisu noćne životinje što znači da im bioritam govori da je noć pravo vrijeme za spavanje, pa se s njima možete družiti tokom cijelog dana.
Idealni su kućni ljubimci jer ne zahtijevaju puno prostora. Ponekad su neraspoloženi, ali rijetko će ogrepsti ili ugristi vlasnika. Znanstvena istraživanja su pokazala da se glasanje zamoraca sastoji od sedam osnovnih zvukova, koje ljudi mogu naučiti prepoznavati. Tako ćete znati je li vaš ljubimac gladan (skvičanje), uplašen ili ga boli (pištanje), ljut (cvrkutanje, škrgutanje)… Kad ga mazite, zamorčić se javlja zvukom poput predenja mačke, a kad se nalazi izvan kaveza, pa je sretan trčkarajući po stanu, javlja se zvukom poput mrmljanja.
Kod kupovine zamorca treba paziti na zdravlje životinje, ali i na pol pogotovo ako želite da žive u paru. Najbolje je da žive u istospolnim zajednicama jer se u suprotnom znaju potući.
Nastamba za zamorca ne bi smjela biti manja od 30×60 cm. Kada kupite kavez za zamorca osigurajte mu posude za hranu i vodu, te dovoljno stelje kao npr. hoblovinu ili slamu.  Zamorci se vole skrivati pa im nabavite stvari u koje se mogu zavući tuneli i sl. Zamorčiće treba čim češće i više puštati iz kaveza da se slobodno kreću, ali pritom treba paziti na električne kablove i otrovne biljke.
Hrana je vrlo bitna u žvotu zamoca stoga pažljivo kupujte, u prehrani mora biti i sijena što je važno za njegovu probavu ali i za trošenje zuba. Hranu je najbolje davati dva puta dnevno u količini označenoj na kutiji hrane, uz hranu treba osigurati i dovoljnu količinu vode. Vitamin C također svakodnevno treba davati zamorcu svakodnevno u hranu, vodu ili samostalno u obliku tableta jer ga organizam sam ne proizvodi. Voće i povrće je isto poželjno za vašeg ljubimca, ali ne pretjerujte sa količinama. Ne smiju se hraniti mahunastim povrćem, mliječnim proizvodima i slatkišima.

Nema komentara:

Objavi komentar